Psykisk ohälsa på arbetsplatsen

Psykisk ohälsa är en vanlig orsak till sjukfrånvaro som kan bli både långvarig och kostsam, särskilt om inte orsakerna upptäcks och åtgärdas i tid. I vissa fall ligger orsakerna helt utanför arbetet, andra gånger är det kanske strikt arbetsrelaterat men många gånger är det flera områden i livet som spelar in samtidigt. Det finns saker man kan göra för att skapa en mer välmående arbetsplats, där både arbetsgivare och medarbetare har en viktig roll. Som arbetsgivare är det viktigt att identifiera de bakomliggande orsakerna till exempel upplevd stress och ohälsa hos medarbetare. Varför är det svårt att varva ner och sova till exempel? Handlar det om otydliga roller eller förväntningar på arbetet, en arbetsbelastning som är alldeles för hög eller kanske en ogynnsam social situation på arbetsplatsen? För att veta vad vi kan göra i syfte att medarbetare ska må bättre behöver vi veta vad det är som inte är bra, på så vis kan vi lösa orsakerna i stället för att arbeta med symtomen. Medarbetarenkäter kan vara ett sätt att få en överblick över nuläget, något som med fördel kan göras med jämna mellanrum för att följa eventuella förändringar och/eller återkommande problemområden. Att prata om stress eller annan psykisk ohälsa är också viktigt för att visa att det finns både kunskap, omtanke och öppenhet. Att våga fråga medarbetare hur de mår samt att vara uppmärksam på tidiga signaler på ett förändrat mående är andra viktiga delar.

Relationen mellan chef och medarbetare har en avgörande betydelse för engagemanget och trivseln på arbetsplatsen, vilket också har stor inverkan på den psykologiska tryggheten. Vid relationsbyggande och stärkandet av den psykologiska tryggheten har forskning identifierat några särskilt viktiga ledarbeteenden som underlättar detta.

Att vara stöttande, bygga tillit samt att vara konsekvent. I praktiken kan det exempelvis betyda enskilda regelbundna möten med medarbetare, ett tillfälle att lyssna in både den privata situationen och vad som händer på jobbet.

Lika viktigt som det är med stöd till medarbetare så behöver även chefen stöd. Dels genom att säkerställa att rätt och tillräcklig kunskap finns, dels att det tidsmässigt finns utrymme att både ta tag i problem och att utveckla verksamheten. Arbetet med medarbetares hälsa och arbetsmiljö kan inte konkurrera med tiden för kärnverksamheten, därför behöver det rent organisatoriskt finnas både struktur och systematik för ändamålet. På så vis blir det tydligt att det här är en viktig och prioriterad fråga, inte bara något vi säger. Att ge chefer möjlighet att utbyta erfarenheter med varandra för att på så vis stärka och inspirera varandra kollegialt, kan även vara avlastande. Det är viktigt att komma ihåg att chefsrollen många gånger kan kännas ensam, tyngden av det kan minskas genom utbytet med andra.

Att få ner sjukfrånvaro finns det i regel inga snabba lösningar för, i stället behöver man se det som ett långsiktigt arbete med både kortsiktiga och långsiktiga vinster såväl som utmaningar.

Förändringar att vara uppmärksam på:

  • Beteendeförändringar
  • Skiftningar i humör
  • Återkommande korttidsfrånvaro
  • Personen drar sig undan
  • Ork och engagemang minskar

Konkreta tips!

  • Var nyfiken och tillgänglig, visa att du bryr dig.
  • Ta tag i uppkomna svårigheter i tid.
  • Ducka inte för problem, det tenderar att fördjupa och försvåra situationen.
  • Se över behov på både individ- grupp- och organisationsnivå.
  • Säkerställ att du har utrymme att arbeta med dessa frågor.  
  • Föregå med gott exempel, ta hand om din egen hälsa!

/Jenny Lindqvist, leg. psykoterapeut

Har du en medarbetare eller kollega som du oroas för, tveka inte att höra av dig till oss!

📞 0550-850 50

Kristinehamn
Karlskoga

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Gå med i vårt nyhetsbrev nedan så får du våra nyheter skickade direkt till din e-postadress.
Copyright © 2023 Varnumhälsan. Alla rättigheter reserverade.

Webbplats av Area81.se