Tillsammans med en härlig arbetsgrupp på 20 elektriker som jobbar på företaget Mer El genomförde vi på VarnumHälsan en hälsodag. De starka arbetarna är i åldrarna 20–60 år och dagens fokus var kropp och knopp. Gruppen består av yrkesskickliga individer som dagligen möter utmaningar i form av varierad fysisk belastning, statiska moment över axelhöjd och handintensivt arbete. Förutsättningar som ställer höga krav på både ergonomi och återhämtning.
Att arbeta som elektriker innebär att man installerar, underhåller och reparerar elektriska system och utrustning. Det är ett praktiskt yrke där man ofta arbetar på olika platser och projekt. Det kräver teknisk kunskap, problemlösningsförmåga och ett säkerhetstänk, då man hanterar elektricitet. Arbetet kan vara både fysiskt och mentalt utmanande, men det ger också möjlighet till variation och goda karriärmöjligheter, särskilt med ökande efterfrågan på elektriker i den gröna omställningen.
Ovan är en gruppbild på alla deltagare från Mer El och längst fram Thea & Helene.
Dagen inleddes med en gemensam och energigivande frukost på Arenan i Kristinehamn, följt av ett personalmöte där alla fick möjlighet att reflektera och diskutera kring sin arbetssituation. Därefter presenterade vi resultaten från vår Hälsokartläggningsom (gjorts hos våra företagssköterskor i förväg), där både styrkor och förbättringsområden belystes. Det blev tydligt att arbetsgruppen har en stark gemenskap och att många redan har goda rutiner för hälsa, men också att det finns utrymme för att införa mer rörelse och variation i vardagen. Med dessa resultat till grunden, formade vi dagens Hälsodag!
Förmiddagens föreläsningar täckte ämnen som ergonomi, sunda kostvanor och fysisk aktivitet, särskilt anpassade för utmaningarna i elektrikeryrket. Ett av de centrala diskussionsämnena var vikten av arbetsrotation, där möjligheten att byta arbetsuppgifter oftare inte bara gynnar yngre kollegors utveckling utan också ger mer omväxling för alla. Även om det kan kräva lite extra tid, kan arbetsrotation i längden förbättra både produktionen och trivseln.
”Jag tar med mig att inte jobba strukturerat med att installera alla golvuttag för att sedan gå vidare till de i midjehöjd och därefter takhöjd. Istället kommer jag lägga fokus framöver på att variera mig mer i mina arbetsuppgifter!”
Sagt av en deltagare i gänget efter föreläsning om ergonomi.
Ett återkommande tema var också vikten av att ta rörelsepauser. Gruppen testade detta vid flera tillfällen under dagen och fick uppleva de positiva effekterna av att bryta statiska arbetsmoment med enkla övningar. Rörelsepauserna hölls av Thea & Helene som båda har stor erfarenhet att entusiasmera kring rörelsepauser. Det fanns en gemensam insikt om att rörelsepauser sker för sällan i vardagen, trots att de ger stor nytta för både kropp och arbetskapacitet. Kanske du ska ta och ställa dig upp och göra 10 knäböj nu på direkten innan du läser vidare?
En ergonom på en företagshälsa arbetar med att förebygga belastningsskador och skapa hälsosamma arbetsmiljöer. De analyserar arbetsplatser, ger råd om ergonomiska förbättringar, håller utbildningar om rätt arbetsställningar och variation, samt anpassar arbetsmiljön för individer vid behov. Målet är att kombinera produktivitet med hållbara och säkra arbetsförhållanden. Ergonomen – arbetsplatsens superhjälte som räddar ryggar, axlar och hållbarheten på jobbet!
Efter teorin var det dags att omsätta kunskap i praktik. Under ett prova-på-pass med yoga och rörlighetsträning fick alla möjlighet att utmana sina kroppar på nya sätt. Det var både uppskattat och underhållande att se elektrikerna utmana sig själva med balansövningar, stretch och djupandning. Rörelse och avslappning visade sig vara en perfekt avslutning på en inspirerande dag. Passet leddes av Helene som är utbildad instruktör i Yoga och många års erfarenhet.
Enkla yogapass som fokuserar på rygg, axlar och höfter kan vara särskilt användbara för elektriker!
Vi på VarnumHälsan är glada över att ha fått chansen att arbeta med ett så engagerat gäng och hoppas att hälsodagen gav både inspiration och konkreta verktyg för en mer hållbar arbetsvardag. Det är tydligt att ett starkt team, som sällan får möjlighet att ses tillsammans på detta sätt, får mervärde genom gemensamma insatser för välmående och utveckling.
Är ditt företag också intresserat av en hälsodag anpassad efter era behov? Tveka inte att höra av er – vi hjälper gärna till att skapa långsiktiga lösningar för hälsa och trivsel på jobbet! Tryck här för att maila & visa intresset!
Tack Arenan i Kristinehamn för att vi fick hänga i era superfina lokaler! Vi blev väldigt sugna på att ta ett dopp i de fina badhuset med bubbelpool & hopptorn.
Webbplats av Area81.se