Alkohol, riskbruk & de nya riktlinjerna

En persons riskbruk- skadligt bruk av alkohol påverkar produktivitet, prestation och kan utgöra en säkerhetsrisk för arbetsplatsen. Den som har ett högt intag av alkohol är oftare sjukskriven, och presterar oftast sämre. Det tar ofta många år att utveckla ett beroende och anar du att en medarbetare eller kollega är på riskbruksnivå finns vi som stöd för er.

Tidiga insatser kan förhindra beroende.

Vi rekommenderar alla arbetsgivare att ta fram en alkoholpolicy så att ni skapar en attraktiv och säker arbetsplats, förebygger ohälsa och förtydligar förhållningssätt, värderingar och ansvar på företaget.

Riskbruk innebär nu att dricka något av följande:

  • 10 standardglas eller mer per vecka
  • 4 standardglas eller mer per dryckestillfälle (så kallad intensivkonsumtion) en gång i månaden eller oftare.
  • 1 standardglas innehåller 12 gram alkohol, vilket motsvarar exempelvis, 50 cl folköl, 33 cl starköl, 12–15 cl vin eller knappt 4 cl sprit.

Gränserna gäller för både män och kvinnor.

Dagens behandling av skadligt bruk/ beroende av alkohol är långt från de fyrkantiga och dömande metoder som tidigare användes av läkare. Då var det ofta antabus och absolut förbud mot att dricka alkohol som gällde. Modern forskning visar att det finns många sätt att bryta ett riskbruk eller beroende, och att resultatet blir bäst om den alkoholberoende själv är med och utformar sin behandling.

Behöver ni hjälp att tala om alkohol  riskbruk- skadligt bruk och beroende på er arbetsplats eller utformningen av en drogpolicy? Det är alltid lättare att hjälpa till i ett tidigt skede, så tveka inte utan hör av dig nu!

Kristinehamn
Karlskoga

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Gå med i vårt nyhetsbrev nedan så får du våra nyheter skickade direkt till din e-postadress.
Copyright © 2023 Varnumhälsan. Alla rättigheter reserverade.

Webbplats av Area81.se